Jak wyposażyć restaurację?

Jak wyposażyć restaurację?
26 Lis
10:22

Branża gastronomiczna przeżywa prawdziwe oblężenie. Nowe restauracje powstają jak grzyby po deszczu, a zainteresowanie Polaków jedzeniem na mieście ciągle rośnie, co przyciąga kolejnych restauratorów. Kiedy podejmiemy już decyzję o otworzeniu nowego lokalu i opracujemy pomysł na restaurację, należy pomyśleć wyposażaniu.

Kuchnia – serce restauracji

Podstawą każdej restauracji lub innego obiektu gastronomicznego jest kuchnia. Co musi się w niej znaleźć? Oczywiście podstawą są urządzenia chłodnicze: lodówki , zamrażalka, zmywarka. Pojemność poszczególnych sprzętów zależy od wielkości naszego lokalu oraz zapotrzebowania kuchni. Na rynku mamy dostępne urządzenia w różnorodnej pojemności i wymiarach. Hurtownia gastronomiczna będzie odpowiednim miejscem na dokonanie zamówienia wszystkich sprzętów. Na miejscu na pewno uzyskamy pomoc w doborze wielkości naszych urządzeń. W zależności od rodzaju kuchni warto zainwestować także w profesjonalne piece, piekarniki, patelnie gastronomiczne. Na pewno przydatną inwestycją będzie obieraczka do ziemniaków lub szatkownica do warzyw. To również uzależnione jest od zapotrzebowania oraz ilości pracowników zatrudnionych w restauracji. Jeśli lokal będzie posiadał również ofertę alkoholową, warto pomyśleć o kostkarce do lodu lub chłodziarce do wina.

Co na stole?

Poza niezbędnymi sprzętami AGD należy wyposażyć się w sztućce, talerze, miski, szklanki, kieliszki oraz wszelkie akcesoria kuchenne. Przede wszystkim zainwestujmy w zastawę stołową, która będzie reprezentowała nasz lokal. Jej rodzaj zależy od dań, które będziemy serwować, a także stylu restauracji. Jeżeli planujemy otwarcie pizzerii oczywistym będą duże talerze do pizzy oraz małe sosjerki do podania sosów. Niekiedy restauratorzy wymyślają oryginalne pomysły na serwowanie dań, na przykład na drewnianych deskach. Warto inwestując w sprzęt kuchenny zastosować jedną linię naczyń oraz stosować się do jednego stylu. Jeżeli restauracja nawiązuje do luźnego, ulicznego stylu, nie warto inwestować w złote sztućce lub zastawę stołową na wysoki połysk. Starajmy się, by wszystko komponowało się naturalnie, bez specjalnego przepychu, ale jednocześnie na odpowiednim poziomie.

Pamiętaj o dodatkach

Pozostałe wyposażenie jest niemniej ważne. Stoły, krzesła i dodatki tworzą podstawowy efekt, który składa się na pierwsze wrażenie klientów. Tu również warto pamiętać o stosowaniu jednolitej kompozycji w urządzaniu lokalu. Jeżeli otwieramy restaurację w stylu loft warto pomyśleć o efektownych żarówkach zwisających nad stołami. Zrezygnujmy natomiast z przesadnie eleganckich i klasycznych krzeseł czy stołów. Jeżeli lokal ma być elegancki i dostojny zainwestujmy w odpowiednie dodatki, białe obrusy i świeczniki.

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy na naszej liście zakupów umieściliśmy wszystkie niezbędne akcesoria rozejrzyjmy się w ofercie hurtowni sprzętu gastronomicznego. Jej przedstawiciele na pewno wskażą nam na artykuły, które okażą się niezbędne lub przydatne do prowadzenia lokalu.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *