Jak wybierać meble gastronomiczne?

Jak wybierać meble gastronomiczne?
18 Gru
12:17

Każda osoba, która jest właścicielem restauracji albo pragnie nim zostać, boryka się z tym,  jakie meble wybrać, i w jaki sposób wyposażyć wnętrze własnego lokalu. O ile część przeznaczona dla klientów nie jest trudna do aranżacji, o tyle zakupienie mebli gastronomicznych, które będą używane na zapleczu, może przysporzyć wielu problemów.

Meble gastronomiczne są nieodzownym elementem wyposażenia w kuchniach, które zajmują się zbiorowym żywieniem. Obecnie mamy duży wybór, ale warto wiedzieć, że powinniśmy kierować się kilkoma istotnymi zasadami.

Po pierwsze bardzo istotne są wymiary pomieszczeń, jak również przygotowanie wstępnego planu rozłożenia mebli. Tylko wtedy możliwe będzie przystąpienie do selekcji. Jeśli będziemy prowadzili niewielką knajpkę, a jej zaplecze będzie miało małą powierzchnię, powinniśmy wybrać mniejsze regały, stoły, czy półki.

Jeśli zamierzamy zostać właścicielem dużej restauracji, to zakup dużej ilości mebli będzie wręcz wskazany. Więcej produktów spożywczych będzie potrzebowało także dużo miejsca, a kucharze, którzy będą przygotowywać posiłki, muszą mieć przestrzeń i komfort. Pomimo tego, że klienci nie widzą zaplecza restauracji, meble gastronomiczne powinny być właściwie do siebie dopasowane, tak aby widoczny był ład i porządek.

Ostatnim bardzo istotnym elementem, który powinniśmy brać pod uwagę podczas wyboru mebli gastronomicznych, musi być ich okres gwarancyjny. Jest to niezwykle ważne, ponieważ w kuchni podczas pracy mogą zdarzyć się na przykład przypadkowe uszkodzenia. Dlatego też przed każdym zakupem mebli nie kierujmy się wyłącznie ceną. Bardzo dobrze jest skorzystać z asortymentu firm, w których możliwe jest uzyskanie odpowiedniej informacji, co pozwoli nam na uniknięcie niewłaściwego zakupu i niepotrzebnego wydawania pieniędzy.

Jakie meble wybrać ? 

Spośród bardzo szerokiej oferty mebli gastronomicznych, dużym powodzeniem cieszą się regały, jak i różnej wielkości półki. To na nich układa się produkty spożywcze, dlatego też utrzymywanie ich w czystości ma naprawdę duże znaczenie. Regały, które wykonane są ze stali nierdzewnej, będą idealne nie tylko do restauracji, w hurtowniach, ale i w placówkach, które zajmują się zbiorowym żywieniem. Na rynku dostępne są regały w różnych rozmiarach, dlatego też bez problemu dobierzemy je według własnych upodobań. Co bardzo ważne w tym wypadku są one łatwe w montażu, a ich konstrukcja jest bezpieczna i stabilna. Poza klasycznymi regałami i półkami w gastronomii powinny znaleźć się również wózki półkowe na kółkach, nadstawki czy też wiszące szafki.

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *