Projekt lokalu gastronomicznego pod lupą

Projekt lokalu gastronomicznego pod lupą
22 Mar
12:51

Każdy przedsiębiorca czy inwestor, który podejmuje się trudu otwarcia lokalu gastronomicznego, zobowiązany jest do złożenia wielu dokumentów. Jednym z nich jest projekt lokalu gastronomicznego, który po zaakceptowaniu przez urzędników, będzie usprawniał wszelkie prace budowlano-remontowe oraz dobór wyposażenia gastronomicznego. Projekt lokalu gastronomicznego przygotowany przez profesjonalną firmę znacząco ułatwi i przyspieszy proces akceptacji urzędniczej. Dopiero po uzyskaniu zgody służb sanitarnych (Sanepidu) oraz służb ppoż i spełnieniu wymogów BHP, możliwe będzie przystąpienie do realizacji projektu.

Wyposażenie gastronomiczne – od czego zacząć?

Profesjonalnie przygotowany projekt lokalu gastronomicznego jest podstawą dla prawidłowego wykonania wszystkich zadań budowlanych oraz logistycznych. Staje się on zbiorem wytycznych dla poszczególnych ekip budowlanych. Projekt lokalu gastronomicznego szczegółowo określa zakres prac wodno-kanalizacyjnych, elektrycznych, gazowych oraz tych związanych z wentylacją i zagospodarowaniem odpadów.

Część graficzna projektu, czyli rzut przestrzeni musi przedstawić układ wszystkich pomieszczeń lokalu oraz ciąg technologiczny przetwarzania żywności (drogę surowca do gotowego wyrobu serwowanego klientom). W tej części projektu niezwykle ważne jest prawidłowe rozmieszczenie wszystkich urządzeń, punktów wodnych oraz pełnego wyposażenia gastronomicznego, tak by wykorzystać w sposób maksymalny całą przestrzeń, a jednocześnie, by ruch personelu w kuchni był płynny.

Wyposażenie gastronomii – na co zwrócić uwagę?

Wyposażenie gastronomii powinno być przede wszystkim funkcjonalne, trwałe i bezawaryjne. Praca w kuchni wymaga synchronizacji wielu zadań, dlatego przed zakupem wyposażenia gastronomicznego należy dokonać szczegółowej analizy pod kątem:

  • charakteru działalności (inny sprzęt gastronomiczny będzie odpowiedni w kawiarni, a inny znajdzie zastosowanie w barze szybkiej obsługi czy w wyrafinowanej restauracji),
  • powierzchni kuchni i zaplecza roboczego,
  • ilość personelu,
  • prawdopodobnego obłożenia lokalu,
  • sezonowości (korzystanie z produktów sezonowych, takich jak owoce czy grzyby),
  • dostępnego budżetu.

Zasadniczo w każdej profesjonalnej kuchni nie powinno zabraknąć urządzeń umożliwiających obróbkę wstępną i termiczną, naczyń, urządzeń chłodniczych czy drobnego wyposażenia. Niezbędne będą również meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej oraz sprzęty umożliwiające wydawanie i dystrybucję dań.

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *